Foto: z otevřených zdrojů
Zdravá snídaně může snížit riziko srdečních onemocnění
Snídaně je důležitým jídlem dne, proto je důležité, aby obsahovala všechny potřebné vitamíny. Zdravá snídaně může také snížit riziko srdečních onemocnění. Informuje o tom časopis Journal of výživy, zdraví a stárnutí.
Co jíst k snídani
Konzumace vysoce kvalitní snídaně s odpovídajícím poměrem bílkovin, tuků, vlákniny a dalších živin, která také tvoří 20 až 30 % celkové denní energie (příjmu kalorií), může snížit rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.
Výzkumník Alvaro Hernaez řekl, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne, ale záleží na tom, co a jak jíte. Zejména je nesmírně důležité jíst kontrolované množství jídla – ani moc, ani málo a zajistit správné nutriční složení.
Tento snídaňový zvyk je zvláště důležitý pro ty, kteří mají nadváhu a jsou starší 55 let.
Aby vědci dosáhli svých zjištění, sledovali po dobu tří let pokrok 383 španělských účastníků, kteří trpěli nadváhou nebo obezitou ve věku 55 až 75 let. Poté vyhodnotili následující rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění:
- celková hmotnost
- obvod pasu, který je indikátorem obezity
- hladiny cholesterolu a triglyceridů v lipidovém profilu
- krevní tlak
- markery diabetu
Při pohledu na ty, kteří při snídani zkonzumovali 20 až 30 % své celkové denní energie (kalorií), byly po třech letech pozorovány následující změny:
- index tělesné hmotnosti snížen o 2-5%
- Velikost pasu snížena o 2-4%
- hladina triglyceridů snížena o 9-18%
- Hladina dobrého cholesterolu se zvýšila o 4-5%
A ti, kteří jedli vysoce kvalitní snídani, která obsahovala správné množství bílkovin, vysoce hodnotných tuků, vlákniny a minerálů, jako je draslík a železo, a zároveň se vyhýbali nadměrnému přidanému cukru a nasyceným tukům, zjistili, že:
- obvod pasu se zmenšil o 1,5 %
- hladina triglyceridů klesla o 4 %.
- 3% zvýšení hladiny HDL cholesterolu
Pro srovnání, ti, kteří konzumovali nekvalitní snídani, měli více tělesného tuku, vyšší hladinu triglyceridů, nižší HDL cholesterol a horší funkci ledvin.
„Podpora zdravých snídaňových návyků může podpořit zdravé stárnutí snížením rizika metabolického syndromu a souvisejících chronických onemocnění, a tím zlepšit kvalitu života,“ vysvětlila výzkumnice Carla Alejandra.
Středomořská strava podporuje zdraví srdce
Některé oblíbené snídaňové potraviny zahrnuté v této dietě jsou avokádo, losos, olivový olej, tmavá listová zelenina, mandle, bobule a řecký jogurt.
Studie, která sledovala 315 žen po dobu 25 let, zjistila, že dodržování středomořské stravy bylo spojeno s o 23 % nižším rizikem úmrtnosti.
Přehled přibližně 50 metaanalýz a studií středomořské stravy zjistil, že stravovací plán je spojen se zlepšením kardiovaskulárního zdraví, včetně klinicky významného snížení koronárních srdečních chorob a mrtvice.
Stránka není bezpečná Všechna vaše data jsou ohrožena: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou zneužity útočníky.