Foto: z otevřených zdrojů
Kněz vysvětlil, proč je zvykem připravovat před Vánoci 12 jídel a co znamenají
Je známou tradicí vařit na Štědrý den a večer před ním 12 jídel. Od pradávna Ukrajinci dávali na vánoční stůl knedlíky, zeleninu, houby a hlavně kutia. Připomeňme, že letos se Štědrý den 2025 slaví 24. prosince z důvodu přechodu na nový juliánský kalendář.
Víte, proč je zvykem připravit na Vánoce 12 bezmasých jídel? O tom, jak vznikla tradice přípravy 12 jídel na Štědrý den, exkluzivně pro UNIAN promluvil kněz Pravoslavné církve Ukrajiny, aktivista, rektor Otevřené pravoslavné univerzity Hagia Sophia-Wisdom Georgij Kovalenko.
Kde se vzala tradice přípravy 12 postních pokrmů na Štědrý večer?
Kořeny zvyku rodinných setkání večer před Vánoci sahají podle kněze Georgije Kovalenka vlastně až do předkřesťanských dob. Nejprve vznikla pohanská tradice spojená se zimním slunovratem a připomínkou zesnulých předků.
Je zvykem připravovat 12 jídel, protože v křesťanské i předkřesťanské tradici symbolizují novoroční cyklus, tedy začátek nového roku. V předkřesťanské tradici je to dáno tím, že začíná přibývat denních hodin a v křesťanské tradici se nový rok počítá od narození Krista. 12 jídel na svátečním stole symbolizuje 12 měsíců.
Tento počet pokrmů je také vázán na počet apoštolů, ale podle Georgije Kovalenka se to zdá být velmi přitažené za vlasy, protože apoštolové nejsou spojeni s Vánocemi.
Jakých 12 jídel se připravuje na Vánoce a co znamenají?
Georgy Kovalenko vysvětluje: Štědrý den je večer před Vánocemi a Kristus se rodí v noci. Příbuzní se tradičně scházejí u stolu večer poté, co se na obloze objeví první hvězda. Na Štědrý den pokračuje betlémský půst, takže se připravují postní pokrmy.
Již v pohanských dobách se kutia připravovala na svátek na památku předků. Proto je to pohřební jídlo a je to hlavní z dvanácti, které by měly být na Štědrý večer tradičně na stole.
Kromě kutyi by na stole mělo být ještě 11 postních jídel. Lze je interpretovat jako symbol skromnosti a chudoby, do které se Kristus narodil. Syn Boží se narodí v jeskyni v jesličkách a pastýřky k němu přicházejí jako první, takže sváteční jídlo by mělo být jednoduché, lidové.
V různých regionech naší země existují různé tradice, co přesně vařit na Štědrý večer. Například v některých oblastech Ukrajiny vaří ryby, ačkoli na Štědrý den je podle tradice přísný půst a nemůžete jíst ryby.
Ale vaření ryb na Štědrý večer má určitý smysl, vysvětluje odborník, protože ryba je symbolem Krista. První křesťané označili Krista za rybu, protože pro Kristovo jméno existuje starodávná zkratka – IHTIS, která je utvořena z řeckých slov „Ίνσοΰς Χριστός Θεοΰ Vίός Σωτήρ“ (přeloženo jako „Ježíš Kristus, Syn Spasitel“ ) a znamená „ryba“. To je důvod, proč jsou rybí pokrmy vhodné na sváteční stůl.
Stránka není bezpečná Všechna vaše data jsou ohrožena: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou zneužity útočníky.