Která sůl je pro tělo dobrá: 6 druhů, o kterých byste měli vědět

Foto: z otevřených zdrojů

Sůl může být mořská, himálajská, stolní – a mnoho dalších druhů, které se od sebe liší

Lidé si někdy myslí, že „sůl“ a „sodík“ jsou zaměnitelné pojmy, ale technicky to není totéž. Sůl je kombinací dvou základních minerálů: sodíku a chloridu. Sodík je minerál, který je životně důležitý pro udržení svalové a nervové funkce a zajištění správné rovnováhy tekutin v těle, ale příliš mnoho může vést k vysokému krevnímu tlaku a dalším problémům, i když to ledviny regulují. [натрия] úroveň.

Z tohoto důvodu je velmi důležité pochopit, kterých šest druhů soli je nejzdravějších. To je diskutováno v Health, který podpořila registrovaná dietoložka Kayla Girgen.

Kuchyňská sůl

Kuchyňská sůl, známá také jako stolní sůl, má přidaný jód. Jód je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy a je zvláště důležitý během těhotenství a kojeneckého věku pro správný vývoj kostí a mozku, uvádí americký Národní institut zdraví.

V některých oblastech půda neobsahuje jód, což zvyšuje riziko rozvoje nedostatku jódu. Aby se tento problém vyřešil, mnoho zemí, včetně Spojených států, zavádí programy jodizace soli.

Jedna čajová lžička kuchyňské soli obsahuje 2 360 miligramů (mg) sodíku a 310 mikrogramů (mcg) jódu.

Mořská sůl

Kuchaři často dávají přednost mořské soli před stolní solí kvůli její hrubší struktuře a bohaté chuti. Prochází minimálním nebo žádným zpracováním.

A co víc, odborníci říkají, že mořská sůl může mít větší velikost krystalů než kuchyňská sůl, a proto obsahuje objemově méně sodíku. Obsah sodíku v mořské soli se však může lišit v závislosti na značce, v rozmezí přibližně 320-560 mg na čtvrtinu čajové lžičky.

Stopové prvky obsažené v mořské soli poskytují minimální zdravotní přínosy. Proto, abyste do svého jídelníčku dostali více minerálů, odborník doporučuje zaměřit se na potraviny bohaté na živiny, jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a luštěniny.

Kosher sůl

Košer sůl získala svůj název podle židovské tradice kašrut, která obsahuje dietní předpisy, jako je zákaz konzumace vzácného masa. V této tradici Židé používali k odstranění krve hrubou sůl, což dalo vzniknout termínu „košer sůl“.

Kosher sůl lze použít při různých způsobech vaření. Skvěle se hodí ke kořenění, nakládání, solení a uzení.

Obsah sodíku v košer soli se liší podle značky a pohybuje se v rozmezí asi 310-590 mg/čtvrtinu lžičky.

Himalájská růžová sůl

Na rozdíl od soli extrahované z mořské vody, jako je stolní sůl a mořská sůl, se himalájská růžová sůl těží z dolů v Pákistánu.

Himalájská růžová sůl je často považována za gurmánskou sůl a může obsahovat více minerálů než stolní sůl, ačkoli množství nejsou dostatečně významná, aby poskytovala nutriční výhody. Navíc, navzdory tvrzení, že tato sůl je zdravější než ostatní, neexistují žádné klinické studie, které by to potvrzovaly.

Obsah sodíku v himalájské růžové soli se může lišit v závislosti na značce, v rozmezí přibližně 380-970 mg/čtvrtinu lžičky.

Bylinná černá sůl

Bylinná černá sůl, známá také jako Kala Namak, je hrubá sůl používaná v tradiční jihoasijské a ajurvédské kuchyni a medicíně. Vyrábí se z himalájských nebo jiných přírodních solných hornin speciálním vypalováním v peci s přídavkem ajurvédských bylin.

Díky kombinaci ajurvédských bylin a antioxidačních vlastností se věří, že bylinná černá sůl poskytuje zdravotní výhody, jako je zlepšení zdraví ústní dutiny a kardiovaskulárního zdraví.

Většina toho, co je známo o výhodách Kala Namak, však pochází spíše z tradiční ájurvédské medicíny než z rozsáhlého vědeckého výzkumu. Klinické studie na lidech jsou omezené.

Výzkumy ukazují, že Kala Namak obsahuje méně sodíku a více minerálů než kuchyňská sůl. Podle USDA Nutrition Database obsahuje jedna čajová lžička černé soli 1 930 mg sodíku a 0 mg vápníku, železa a draslíku.

Náhrada soli

Náhražky soli napodobují chuť soli, často používají chlorid draselný místo chloridu sodného. Mohou pomoci těm, kteří chtějí snížit příjem sodíku, ale lidé s onemocněním ledvin by se měli nejprve poradit se svým lékařem, protože tyto náhražky mohou zvýšit hladinu draslíku.

Čtvrtina čajové lžičky náhražky soli je obvykle bez sodíku a obsah draslíku se může pohybovat od 525 do 690 mg v závislosti na značce.

Stránka není bezpečná Všechna vaše data jsou ohrožena: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou zneužity útočníky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
CTU in Prague Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: