Foto: z otevřených zdrojů
Občas se s obavami díváme na zčernalý banán, ale není na nich nic špatného
Banány jsou dobrým zdrojem vlákniny a draslíku, díky čemuž jsou klíčovou součástí zdravé stravy a vaší celkové stravy. Většina lidí dává přednost žlutým banánům, ale někdy stojí za to podívat se blíže na ty hnědé – banány mají i přes svůj vzhled co nabídnout. Tyto přezrálé plody jsou zdravým zdrojem stejných vitamínů a minerálů, jaké se nacházejí ve žlutém ovoci, říká lékařka Suzanne Fisher, Very Well Health.
Hnědé banány jsou zralejší a měkčí než žluté. Jsou také sladší. Proto se častěji používají při pečení a jiných receptech, než aby se konzumovaly jako svačina samotné. Banán je považován za zralý, pokud se na jeho slupce objeví malé hnědé skvrny. Tyto hnědé skvrny jsou známkou toho, že se škrob v ovoci přeměnil na cukr, díky čemuž jsou banány sladší a chutnější. Přestože dužina banánů může mít také hnědé skvrny, často je způsobují otlaky na velmi zralých banánech.
Banány s hnědými skvrnami na slupce nebo dužině jsou považovány za jedlé. Čím jsou však banány zralejší, tím vyšší je riziko, že mohou obsahovat bakterie.
Známky, že jsou vaše banány příliš zralé, abyste je mohli bezpečně jíst
- Na banánu je viditelná plíseň. Černá kůže není známkou plísně. Místo toho se plíseň na banánech jeví jako nadýchaný bílý, šedý nebo nazelenalý výrůstek podobný plísni na chlebu, zejména v blízkosti stonku.
- Banán je cítit shnilým nebo fermentovaným.
- Z banánu vytéká tekutina.
- Slupka a ovoce uvnitř banánu jsou černé, což naznačuje, že banán je přezrálý.
- Zakalení při lehkém stlačení banánové slupky.
Výhody hnědých banánů oproti zralým
Navzdory svému nevzhlednému vzhledu mohou hnědé banány poskytnout řadu výhod oproti atraktivnějším zralým žlutým banánům. Mají mnohem vyšší obsah cukru, takže jsou vynikající volbou pro použití jako přísada do pečení. Jsou snadněji stravitelné, protože enzymy štěpí rezistentní škrob (škrob, který není tráven) na jednoduchý cukr, a tím je lépe stravitelný.
Lidé s cukrovkou mohou bezpečně jíst banány tím, že si vyberou méně zralé banány kvůli jejich nižšímu glykemickému indexu (GI) a vyššímu obsahu rezistentního škrobu, který má méně přímý vliv na hladinu cukru v krvi.
Uvolňování cukru do krevního oběhu můžete zpomalit tím, že budete jíst malé porce banánů spolu s potravinami, které obsahují zdravé tuky, bílkoviny nebo extra vlákninu.
Stránka není bezpečná Všechna vaše data jsou ohrožena: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou zneužity útočníky.