Novoroční stůl 2025: recept na lahodný dort „Pokušení“

Foto: z otevřených zdrojů

Dort je velmi chutný a ozdobí sváteční stůl.

Pokud chcete něco chutného a dát na novoroční stůl zajímavý dezert, zkuste udělat dort „Pokušení“ se dvěma druhy dortových vrstev a dvěma krémy. Recept byl sdílen ve skupině „Recepty od Lilie Tsvek“.

Recept je určen pro pánev 25 x 35.

Dort „Pokušení“

Ingredience:

Na čokoládové dorty:

  • 7 vajec;
  • 300 g cukru;
  • 10 polévkových lžic. l. voda;
  • 10 polévkových lžic. l. oleje;
  • 1 balení prášku do pečiva;
  • 50 g kakaa;
  • 150 g mouky.

Na bílé koláče:

  • 200 g margarínu;
  • 450 g mouky;
  • 2 žloutky;
  • 1 balení prášku do pečiva;
  • 2 polévkové lžíce. l. zakysaná smetana;
  • 2 veverky;
  • 200 g cukru;
  • sušené meruňky, ořechy, třešně.

Na krém:

  • 300 g másla a 380 g kondenzovaného mléka;
  • 1 litr zakysané smetany a 150-200 g moučkového cukru.

Příprava:

  1. Vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, přidáme vodu a máslo. Smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva a postupně za stálého šlehání přidáváme k vejcím. Těsto by mělo být jako hustá zakysaná smetana. Rozdělte na dvě stejné části a vytvořte dvě vrstvy koláče. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi hodinu. Po vychladnutí nakrájejte na dvě části.
  2. A připravte bílé koláče. Margarín rozetřeme s moukou, přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké těsto. Rozdělte na 4 části. Bílky ušlehejte s cukrem, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Bábovku rozválíme, potřeme 1/4 rozšlehaným bílkem, posypeme nasekanými ořechy, nadrobno nakrájenými sušenými meruňkami a třešněmi a připravíme 4 tyto křehké dorty. Vaří se rychle: 15–20 minut při 180 stupních. Připravte si oba krémy: ušlehejte 300 g másla a postupně přilévejte 380 g syrového kondenzovaného mléka. Vyšleháme 1 litr zakysané smetany se 150–200 g moučkového cukru.
  3. A sestavte dort: na čokoládový dort položte polovinu máslového krému a potom čtyři křehké koláče potažené zakysanou smetanou. Na čtvrtou dortovou vrstvu rozetřeme zbývající máslový krém. Ozdobte dle libosti.
  4. Necháme pár hodin uležet při pokojové teplotě a poté dáme do lednice.

Stránka není bezpečná Všechna vaše data jsou ohrožena: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou zneužity útočníky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
CTU in Prague Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: