Foto: z otevřených zdrojů
Recept na kuti se předává z generace na generaci, ale přidáním nových, nečekaných ingrediencí může pokrm jen zlepšit chuť.
Kutya je tradiční ukrajinské jídlo, které se obvykle připravuje na Svatý večer. Recept na kuti se předává z generace na generaci, ale přidáním nových, nečekaných ingrediencí může pokrm jen zlepšit chuť. RBC-Ukraine připravila výběr nestandardních produktů, které lze přidat do kutya pro jedinečnou chuť.
Co můžete přidat do kutya?
Obvykle se kutya připravuje z pšeničných zrn, ale někdy se používá ječmen. Zrna byla předem namočena a poté vařena do zhoustnutí.
Po uvaření se k pšenici často přidávalo několik naběraček uzvaru – ovocný nápoj pokrm lehce nakynul. Takto se kutya připravovala v regionu Poltava.
V jiných oblastech Ukrajiny se charakteristická chuť kuti vytvořila také přidáním drceného máku a vlašských ořechů. Někdy se po spaření těchto sušených plodů přidal med a rozinky.
Tento recept na kuti přežil dodnes, ale jak hospodyňky, tak kuchaři experimentují s různými ingrediencemi, které lze nyní sehnat.
Rýže
Rýže obohatí kutyu o užitečné prvky a zpestří texturu. Pro přípravu kutya s rýží se doporučuje vybrat si obiloviny s nejmenším obsahem škrobu.
Ovoce (čerstvé nebo sušené)
Přidáním sušeného nebo čerstvého ovoce do kuty, jako jsou jablka, hrušky, fíky, sušené švestky, sušené meruňky a dokonce i třešně, obohatíte pokrm o přirozenou sladkost a zdravé vitamíny. Ovoce navíc dodá kutě nejen novou chuť, ale i vůni.
Ořechy a semínka
Místo tradičních vlašských ořechů můžete přidat piniové oříšky nebo slunečnicová semínka. Dodávají kutě zajímavou texturu a obsahují prospěšné látky.
kokosové vločky
Kokosové vločky dodají kutě exotickou chuť a vůni a navíc obohatí pokrm o zdravé prvky.
Borůvky nebo brusinky
Bobule, jako jsou borůvky nebo brusinky, dodají kutě příjemnou kyselost a dodají pokrmu barvu. Obsahují také antioxidanty, které jsou prospěšné pro zdraví.
Čokoláda
Nebojte se přidat do kutya kousky hořké čokolády. Pokrm tak bude modernější a čokoláda mu dodá příjemnou hořkou chuť.
Halva
Aby byla kutya sladší, můžete kromě čokolády a medu přidat chalvu tak, že ji rozdrobíte a smícháte s kaší.
Zázvor
Zázvor může být skvělým doplňkem kuty a dodává jí mírnou pikantnost. Zázvor má také mnoho prospěšných látek. Je ho však potřeba přidat velmi málo, jinak zázvor pokrm zpestří a zhořkne.
Kandované ovoce
Kandovaný pomeranč, ananas, meloun nebo papája dodávají kutě zářivé barvy a sladkost. Je však důležité nepřidávat do kutyi nadměrné množství přísad.
Javorový sirup
Pro ty, kteří mají chuť na sladké, může být javorový sirup skvělou alternativou medu. Má výraznou chuť a dodá kutě jedinečné aroma.
Stránka není bezpečná Všechna vaše data jsou ohrožena: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou zneužity útočníky.