Mnoho lidí dělá tuto chybu: jakou sůl si vybrat pro nakládání zelí

Foto: z otevřených zdrojů

Bez soli je solení zelí nemožné, protože díky tomuto koření zelenina pustí šťávu

Zelí bylo nakoupeno, mrkev připravena, byla tam sůl, takže můžete začít solit. Po nasolení se ale často objevují problémy: zelenina se začne rozpadat a příliš kvasit. Možná je fakt, že jste pro nakládání zelí zvolili špatnou sůl.

Bez soli není možné nasolení zelí, protože právě díky tomuto koření zelenina uvolňuje šťávu a ve sklenici vznikají podmínky příznivé pro rozvoj bakterií. Sůl také zlepšuje chuť pokrmu. Je třeba poznamenat, že pro tento proces není vhodný žádný typ soli.

Chemické složení pokrmu

Kysané zelí je obohaceno o 34 % vitaminu C a 12 % draslíku. Vitamin C přispívá ke zlepšení imunitního systému a napomáhá lepšímu vstřebávání železa v těle. Draslík zase normalizuje krevní tlak a příznivě působí na činnost nervové soustavy. Tento produkt také obsahuje velké množství kyseliny mléčné, která pomáhá zlepšit funkci střev odstraněním dysbiózy.

Navíc 100 g kysaného zelí obsahuje pouze 28 kcal. Obsahuje 0,1 g tuku, 4,7 g sacharidů. Nálevy z bílého zelí obsahují také škrob, bílkoviny, disacharidy a monosacharidy, organické kyseliny atd. Tento pokrm pomáhá obohatit tělo o sodík, hořčík, síru, fosfor, jód, zinek a měď. Obsahuje velké množství fluoru a manganu.

Kolik soli potřebujete na 1 kg zelí? Často se doporučuje vzít 1 polévkovou lžíci koření, ale pokud budete dělat lák, možná budete potřebovat ještě více.

Jaký druh soli je nejlepší použít k nakládání zelí?

Za prvé, stojí za zmínku, že existuje několik hlavních druhů soli, které lze zakoupit na pultech obchodů. Liší se v závislosti na způsobu výroby, kvalitě složení a způsobu zpracování.

Odborníci považují kuchyňskou sůl bez různých přísad za nejlepší variantu nakládání zelí. Toto koření vyžaduje pouze 30 g na 1 kg zeleniny. Pokud to přeženete, fermentace bude probíhat pomalu a chuť produktu se výrazně změní. Ale nemusíte to zanedbávat, jinak kysané zelí zplesniví a jídlo bude příliš měkké.

Pokud chcete do pokrmu přidat více živin, doporučujeme použít mořskou sůl. Obsahuje více než 40 mikro- a makroprvků a dokonale zachovává křupavost zeleniny.

Jodizovanou sůl je ale lepší nepoužívat, protože většinou obsahuje umělý jód. Zabraňuje rozvoji bakterií mléčného kvašení a ty jsou potřeba k tomu, aby pokrm křupal a měl příjemnou chuť.

Je možné použít k nakládání zelí jemnou sůl? Dalším důležitým faktorem, který stojí za pozornost, je broušení. Na kysané zelí nebo zelí používejte pouze střední nebo hrubou sůl. Takové krystaly se budou rozpouštět pomaleji, takže proces fermentace bude probíhat postupně. Výsledkem je, že kyselina mléčná nerozpustí zelí. Jídlo bude chutné a křupavé.

Stránka není bezpečná Všechna vaše data jsou ohrožena: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou zneužity útočníky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
CTU in Prague Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: