Čokoládový piškotový dort s jemnou pěnou: Mary Berry se podělila o svůj recept na vánoční dort

Foto: z otevřených zdrojů

Tento dezert nenechá milovníky čokolády lhostejnými.

Pečící guru Mary Berry má ve svém arzenálu různé recepty, z nichž mnohé jsou ideální na Vánoce. Zejména můžete udělat čokoládový dort, jehož recept je velmi snadný. Podle Expressu se dezert skládá z vlhké vrstvy čokoládového piškotového dortu přelitého vrstvou hladké čokoládové pěny. Nenechá lhostejné milovníky sladkostí.

Recept

Ingredience:

  • kakaový prášek – 25 g + na posypání;
  • vroucí voda – 3 polévkové lžíce;
  • moučkový cukr – 100 g;
  • mouka 100 g;
  • prášek do pečiva – 1,5 lžičky.
  • vejce – 2 ks;
  • margarín nebo máslo – 100 g;
  • brandy (volitelně) – 2 polévkové lžíce.

Také pro vrstvu čokoládové pěny budete muset vzít 300 g hořké čokolády a 450 ml husté smetany. Pokud chcete, můžete přidat maliny na ozdobu, pokud vaříte v létě.

Příprava:

  1. Troubu je nutné předehřát na 160°C. Formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte ji pergamenem.
  2. Kakaový prášek zalijte vroucí vodou a promíchejte. Přidejte tam zbytek ingrediencí a vyšlehejte mixérem do hladka. Těsto nalijeme do formy a povrch urovnáme stěrkou. Pečte 25 minut.
  3. Když je sušenka hotová, zalijte ji brandy a nechte vychladnout ve formě. V tuto chvíli si můžete připravit pěnu.
  4. Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Nechte ho trochu vychladnout. Mezitím vyšleháme smetanu do tuha a postupně přidáváme čokoládu.
  5. Když piškot vychladne, položíme na něj pěnu, uhladíme a necháme přes noc v lednici přikryté potravinářskou fólií. Pokud nemáte čas nebo chuť čekat, stačí čtyři hodiny, aby pěna ztuhla.
  6. Dále je třeba dort opatrně vyjmout z formy a posypat kakaem a moučkovým cukrem. Pokud chcete, ozdobte ovocem nebo bobulemi.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
CTU in Prague Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: