Foto: z otevřených zdrojů
Tento dezert nenechá milovníky čokolády lhostejnými.
Pečící guru Mary Berry má ve svém arzenálu různé recepty, z nichž mnohé jsou ideální na Vánoce. Zejména můžete udělat čokoládový dort, jehož recept je velmi snadný. Podle Expressu se dezert skládá z vlhké vrstvy čokoládového piškotového dortu přelitého vrstvou hladké čokoládové pěny. Nenechá lhostejné milovníky sladkostí.
Recept
Ingredience:
- kakaový prášek – 25 g + na posypání;
- vroucí voda – 3 polévkové lžíce;
- moučkový cukr – 100 g;
- mouka 100 g;
- prášek do pečiva – 1,5 lžičky.
- vejce – 2 ks;
- margarín nebo máslo – 100 g;
- brandy (volitelně) – 2 polévkové lžíce.
Také pro vrstvu čokoládové pěny budete muset vzít 300 g hořké čokolády a 450 ml husté smetany. Pokud chcete, můžete přidat maliny na ozdobu, pokud vaříte v létě.
Příprava:
- Troubu je nutné předehřát na 160°C. Formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte ji pergamenem.
- Kakaový prášek zalijte vroucí vodou a promíchejte. Přidejte tam zbytek ingrediencí a vyšlehejte mixérem do hladka. Těsto nalijeme do formy a povrch urovnáme stěrkou. Pečte 25 minut.
- Když je sušenka hotová, zalijte ji brandy a nechte vychladnout ve formě. V tuto chvíli si můžete připravit pěnu.
- Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Nechte ho trochu vychladnout. Mezitím vyšleháme smetanu do tuha a postupně přidáváme čokoládu.
- Když piškot vychladne, položíme na něj pěnu, uhladíme a necháme přes noc v lednici přikryté potravinářskou fólií. Pokud nemáte čas nebo chuť čekat, stačí čtyři hodiny, aby pěna ztuhla.
- Dále je třeba dort opatrně vyjmout z formy a posypat kakaem a moučkovým cukrem. Pokud chcete, ozdobte ovocem nebo bobulemi.