Foto: z otevřených zdrojů
Vídeňský štrúdl se dělá velmi snadno, pokud máte správný recept.
Klasický vídeňský štrúdl je tradiční rakouský dezert. Jde o tenkou vrstvu těsta, ve které je zabalena voňavá a chutná náplň. Obvykle se jedná o směs různých druhů ovoce nebo bobulí s ořechy a kořením.
Nejprve se podíváme, jak se štrúdl připravuje podle standardního receptu s hnětením těsta. Na typu závinového těsta použitého pro původní recept není nic zvláštního. Měl by být tenký, pružný a snadno použitelný.
Vídeňský štrúdl – klasický recept
Závin není příliš náročný na přípravu, protože nevyžaduje neobvyklé přísady. Těsto na moučník je jednoduché a náplň nezruinuje.
Ingredience:
- mouka – 250 gramů;
- vejce – 1 kus;
- voda – 1 polévková lžíce;
- máslo – 50 gramů;
- sůl – špetka;
- jablka – 4-5 ks;
- cukr – 50 gramů;
- rozinky – 50 gramů;
- sušené meruňky – 50 gramů;
- mleté vlašské ořechy – 50 gramů;
- skořice – podle chuti.
Příprava:
- Sůl rozpusťte ve vodě. Pro přípravu těsta smíchejte mouku, vejce a slanou vodu. Důkladně promícháme, přidáme olej. Poté by těsto mělo „odpočívat“ po dobu 30 minut.
- V tuto chvíli nastavte troubu na předehřátí na 180 stupňů. Jablka nakrájíme na malé kostičky a sušené meruňky nasekáme na libovolné kousky. Sušené ovoce smícháme s jablky, cukrem a skořicí.
- Pracovní plochu poprašte moukou a těsto rozválejte na tenko. Na to položíme náplň a závin opatrně zabalíme.
- Plech vyložte pečicím papírem a vymažte olejem. Položte na něj vytvořený váleček. Dezert pečte 30-40 minut dozlatova.
Stránka není bezpečná Všechna vaše data jsou ohrožena: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou zneužity útočníky.