Foto: z otevřených zdrojů
Odborníci na výživu jmenovali ty nejužitečnější a vysvětlili, jaký mají na organismus vliv.
Každý ví, že zelenina je zdraví prospěšná a dokonce pomáhá předcházet nemocem. Odborníci na výživu jmenovali ty nejužitečnější a vysvětlili, jaký mají na organismus vliv. Huffpost to hlásí.
Dýně a mrkev jsou dobré pro zdraví kloubů
Odborník na výživu Jordan Hillm řekl, že pokud vás bolí kolena a kyčelní klouby, měli byste své tělo nasytit protizánětlivými potravinami.
Jíst oranžově zbarvenou zeleninu, jako je dýně a mrkev, vám poskytne živiny pro udržení zdravých kostí a sníží riziko rozvoje revmatoidní artritidy.
Karotenoidy v dýni a mrkvi jsou typem fytonutrientů, které mají antioxidační vlastnosti a pomáhají snižovat záněty v těle.
Brokolice a zelí snižují riziko rakoviny
Cvičení, zdravá váha a přidávání více zeleniny a ovoce jsou silně spojeny se sníženým rizikem rakoviny.
Vyplatí se zařadit brukvovitou zeleninu, jako je brokolice a zelí, do svého jídelníčku každý týden. Brukvovitá zelenina obsahuje vysoké množství sulforafanu, fytonutrientu, který má protirakovinné účinky. Konzumace této skupiny zeleniny je cenově dostupnou možností ve snaze snížit riziko rakoviny.
Sladké brambory a listová zelenina pro vidění
S přibývajícím věkem se zvyšuje riziko katarakty a glaukomu. Konzumace stravy s vysokým obsahem antioxidační zeleniny a ovoce pomáhá snižovat oxidační stres, který může přispívat k problémům se zrakem.
Kathleen Garcia-Benson, registrovaná dietoložka, doporučuje jíst jednu porci zeleniny pro ochranu vašeho zraku.
Mrkev se často používá ke zlepšení zraku, ale další oranžová zelenina, jako jsou sladké brambory, jsou také bohaté na betakaroten, který je nezbytný pro udržení dobrého zraku.
Tmavá listová zelenina, jako je špenát a kapusta, obsahuje lutein a zeaxantin, antioxidanty, které chrání oči před škodlivým světlem a oxidačním stresem. Jsou také výborným zdrojem vitamínů E a C, které dále podporují zrak.
Avokádo a brokolice pro zdraví žen
Ženské tělo se liší od mužského těla a má speciální nutriční potřeby. Ženy potřebují správné palivo k vyrovnání hormonů ve všech fázích života a také k udržení reprodukčního zdraví.
Zdravé tuky jsou zásadní pro hormonální rovnováhu u žen a avokádo je vynikajícím zdrojem. Tento produkt také obsahuje vlákninu a antioxidanty, které jsou prospěšné pro celkové zdraví žen.
Brokolice je bohatá na vitamíny a minerály, včetně vitamínů C a K.
Zelená listová zelenina pro zdraví srdce
Pro zdraví srdce zvolte zelený salát, špenát a mangold. Tato skupina zeleniny má vysoký obsah vitamínů a minerálů a také antioxidantů.
Zelená listová zelenina také obsahuje dusičnany, o kterých je známo, že pomáhají udržovat krevní cévy.
Špenát a mrkev pro zdraví mozku
Špenát je dobrým zdrojem hořčíku, který má v mozku několik funkcí. Je důležitý pro nervový přenos a pomáhá udržovat hematoencefalickou bariéru a neuroplasticitu.
Nedostatek hořčíku je spojován s demencí, depresí, roztroušenou sklerózou a Alzheimerovou chorobou. Mrkev obsahuje vitamín B6, který je nezbytný pro zdraví mozku.
Vitamin B6 pomáhá regulovat spotřebu energie v mozku, náladu prostřednictvím produkce serotoninu a pomáhá udržovat cirkadiánní rytmy a spánkové cykly. Nedostatek vitaminu B6 může způsobit zhoršení kognitivních funkcí.
Stránka není bezpečná Všechna vaše data jsou ohrožena: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou zneužity útočníky.