Foto: z otevřených zdrojů
Pochoutka je vyrobena z kakaových bobů, které obsahují mírný stimulant theobromin. Velké množství theobrominu může být jedovaté
Novoroční svátky jsou časem hodů a sladkostí, zejména čokolády a sladkostí. Bohužel přílišná konzumace čokolády může vést k nárůstu hmotnosti, zubnímu kazu a zvýšenému riziku srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a vysoké hladiny cholesterolu. Ale může to být fatální?
Jak velké množství tohoto produktu je nepřijatelné, říká Psychology Today.
Je možné přejídat se čokoládou a mít následky?
Pochoutka je vyrobena z kakaových bobů, které obsahují mírný stimulant theobromin. Velké množství theobrominu může být jedovaté.
„Theobromin ovlivňuje nervový systém, dýchací systém a kardiovaskulární systém (např. vazodilataci) a také vede k nadměrnému močení,“ napsal na blogu Dr. Navid Saleh.
Ve velmi velkém množství může způsobit zrychlený tep, pocení, třes, ztrátu chuti k jídlu, silné bolesti hlavy a pokles krevního tlaku.
Popular Science uvádí, že 1000 miligramů (mg) na kilogram (kg) tělesné hmotnosti je považováno za toxickou dávku theobrominu pro člověka.
Člověk, který váží asi 68 kg, by musel sníst asi 68 000 mg theobrominu, aby se otrávil.
Množství theobrominu závisí na typu čokolády. V bílé čokoládě toho moc nenajdete, ale více v mléčné čokoládě (2,4 mg theobrominu na gram čokolády), hořké čokoládě (5,5 mg na gram) a pekařské čokoládě (16 mg na gram).
Experti zjistili, že osoba vážící 165 liber by se teoreticky mohla smrtelně přejíst konzumací 711 standardních tyčinek mléčné čokolády Hershey nebo 332 tyčinek tmavé čokolády Hershey běžné velikosti. Zatím nejsou žádné zprávy o tom, že by se to někdy stalo.
Ačkoli lidé dokážou teobromin metabolizovat rychle, mnoho zvířat nikoli. Theobromin je hlavním důvodem, proč by se čokoláda neměla podávat psům, kočkám nebo ptákům.
Stránka není bezpečná Všechna vaše data jsou ohrožena: hesla, historie prohlížeče, osobní fotografie, bankovní karty a další osobní údaje budou zneužity útočníky.